Error: Your upload path is not valid or does not exist: /home/weekvanb/public_html/wp-content/uploads Bestel het lespakket! - Week van Burgerschap

Bestel het lespakket

Op 14 mei 2020 verschijnt Samsam op scholen met het thema ‘Het Gezin’. Scholen met een abonnement op Samsam ontvangen dit lespakket in week 20. Geen abonnement, maar wel het lespakket in week 20 ontvangen? Het lespakket kost € 9,95 en is nu alvast te bestellen.

Het lespakket bestaat uit:

  • 30 tijdschriften Samsam met het thema ‘Het Gezin’
  • Digibordles en verwerkingsopdrachten op twee niveau’s: groep 5/6 en groep 7/8
  • Burgerschapsspel (online bordspel met kaartjes) om te spelen in de klas

Over het lesmateriaal

Samsam interviewt kinderen overal ter wereld over hun ervaringen met een maatschappelijk vraagstuk of thema. De redactie schrijft artikelen en maakt filmpjes over deze kinderen, zodat leeftijdsgenoten in Nederland zich met hun kunnen identificeren. Bij deze verhalen en filmpjes maakt de onderwijsredactie burgerschapslessen. De lessen zijn opgebouwd aan de hand van kennis, vaardigheden en gedrag. 

Kennis – De les start met het opdoen van voorkennis. Het onderwerp wordt dichtbij gebracht, door klassikaal een filmpje te kijken over leeftijdsgenoot. Daarna gaan ze het artikel lezen. In de lessen wordt zowel aandacht besteed aan het overdragen van kennis (wat is waar, zonder stereotypering) als het uitvragen van de eigen mening van de kinderen. 

Vaardigheden – Vervolgens gaat de klas samen aan de slag met de opdrachten, waarbij samenwerken centraal staat. In de lesinstructies staan verschillende coöperatieve werkvormen aan, zodat een les met Samsam nooit hetzelfde is. Met de verwerkingsopdrachten leren de leerlingen kritisch denken, samenwerken, een onderwerp van verschillende kanten belichten en onderzoeken.  

Gedrag – Door te oefenen met burgerschapsvaardigheden hoopt Samsam dat zij die vaardigheden inzetten in andere vakken, maar ook op het schoolplein. Bijvoorbeeld dat leerlingen kritisch denken als zij onderzoek doen voor een spreekbeurt, dat ze een respectvolle discussie met elkaar aangaan als ze een andere mening hebben, willen leren van elkaar culturele verschillen of een nieuwe leerling met een open blink ontvangen. 

Bekijk hier de les Mijn Buurt over participatie